خونه خورشید

خونه خورشید

اکوتوریسم و بومگردی در ایران
خونه خورشید

خونه خورشید

اکوتوریسم و بومگردی در ایران

اکوتوریسم یا بوم گردی در ایران

اکوتوریسم یا بوم گردی در ایران

      از ابتدای تاریخ بوم گردی وجود داشته،  و این بوم گردی باعث گسترش و رشد تمدن شده است.  در تاریخ ایران نیز بوم گردی هم وجود داشته،  و این بوم گردی ها غیر از پخش تمدن،  رشد و تکامل و یک نواختی تمدن را نیز بدنبال داشته است.  در ابتدا بدنبال یافتن طلوع خورشید تا توانستند بسمت شرق رفتند،  و وارد قاره آمریکا شدند و از آنجا به انگلستان و اثر مهم استون هنج را جا گداشتند.   در دوران دینها از الهه های مختلف باستانی،  تا امامان پاک،  از این شهر و دیار به آن شهر دیار،  برای دیدار و زیارت می رفتند.

با ایران گردی به گسترش دیدها بپردازید

تصویر لوگوی ایران گردی

خوشه سار بوم گردی

خوشه سار بوم گردی چیست؟ و چه کسانی هستند؟  پاسخ از دید یک کارشناس این گروه:

      اشخاصی هستند،  که طی سالها به گونه های مختلف با هم آشنا شده و ارتباط دارند،  و ارزش‌ های میراث فرهنگی و زندگی بومی را فراتر از گفتار و نوشتار و هنر،  کم و بیش در رفتار و زندگی ‌شان وارد کرده ‌اند؛  مانند محل زندگی، پوشش، خوراک، شغل، موسیقی و...

      آنها با دید جدید،  به شکل ارگانیک یک شبکه بومی را تشکیل داده‌‌ اند،  و با یکدیگر دوستی و همکاری دارند،  تجاربشان را درمیان می ‌گذارند و معرف یکدیگرند.  کم و بیش نسبت به اتفاقاتی که در حوزه میراث فرهنگی و طبیعی کشور می‌افتد حساس ‌اند،  و در حد توان برای بهبود آن یاری و همدلی می ‌کنند.  تقریبا تمام این افراد در مراحل طراحی،  تهیه مصالح و اجرای فضای معماری مورد نظرشان عملا وارد شدند،  و مهارت و دانش کسب کردند،  و همین موضوع کم و بیش نسبت به تهیه پوشاک و طبعاً خوراکشان نیز دخیل بوده است.

      در  یک کلام،  زندگی مفید نزدیک به طبیعت در بافت های قدیمی شهری و روستایی را انتخاب کرده،  و به دور از ساختار مدرنیزه و نیز بروکراسی و اداری رایج کشور،  ارزش های میراث فرهنگی،  صنایع دستی و گردشگری را در حوزه فعالیت خود زنده نگه می دارند.

   *  شاید بتوان در مورد ایشان وجوه مشترک زیر را برشمرد:

      انتخاب خانه ‌ای بومی،  مرمت و سکونت در آن،  استفاده از معماری داخلی ساده محلی،  پذیرایی با غذای اصیل بومی،  درگیر کردن ساکنین محلی در فعالیت های خود،  احترام به فرهنگ و آیین های مردم بومی،  معرفی هنرها و صنایع خاص منطقه،  معرفی موسیقی ایرانی، عرفانی و تلفیق آن با موسیقی جهان،  و....

بسی رنج برده‌اند سال های پیش  <><> که بوم زنده ماند به کردار خویش

زخورد و زپوشاک و در کار و جای <><> زبوم بهره بردند لیکن به جای

به صدها مکان در دل مرز و بوم <><> چو خوشه پراکنده‌اند بهر بوم

از اول نبشناختند یکدگر   <><>      به ره آمدند یاور همدگر

چو بومی به رنج آورد روزگار <><> دگر خوشه‌ها را نماند قرار

شما هم چو یاور به بومی شوید <><> یکی دانه‌ی خوشه‌ساری شوید

خوشه سار بومگردی

      فهرست تعدادی از اعضای خوشه سار بوم گردی:

   مازیار آل داوود:  روستای گرمه  (اقامتگاه آتشونی) - ۰۹۱۲۵۵۷۹۶۴۳

   اکبر رضوانیان:   کاشان (خانه نقلی) ۰۹۱۳۲۷۶۵۹۸۴

   فرزین ملکی:   تنکابن خانه گِلی  - ۰۹۱۱۲۹۱۰۷۰۰

   حمید غنی:  سمیرم (چادر عشایری) - ۰۹۳۸۳۹۳۳۶۱۰

   حسن ابراهیمی:  کرمان روستای میمند- ۰۹۱۳۳۹۲۶۱۹۹

   احسان تاج زاد:  خانه بوتیمار، اصفهان روستای قِهی - ۰۹۱۲۱۰۱۳۰۳۷

   کلبه آقامیر: سعادت شهر (پاسارگاد) - ۰۹۱۷۹۲۷۲۹۳۲-

   توماج مقدس زاده: اصفهان (روستای قهی) - ۰۹۱۳۱۲۷۰۵۷۸

   محمد جلالی:  اصفهان (تودشک) - ۰۹۱۳۹۱۶۵۷۵۲

   افشین عباس نژاد هنگامی:  جزیره هنگام - ۰۹۱۷۹۷۷۳۰۵۶ -۰۷۶۳۵۲۴۱۴۳۱

   خانواده طباطبایی:  روستای فرحزاد - ۰۹۱۳۳۲۳۴۱۸۸

   صادق مقانلو:  اردبیل (چادر عشایری) - ۰۹۱۴۸۰۹۲۳۵۵

   خانواده میری:  کلبه آقامیر،  سعادت شهر (پاسارگاد) - ۰۹۱۷۹۲۷۲۹۳۲

   انوری:   ترکمن صحرا - ۰۹۱۲۷۲۰۶۷۴۱

   اکبر مشکاتی:  گیلان (روستای قاسم آباد) - ۰۹۱۳۲۷۶۵۹۸۴

   سیاوش جلالی:  انارک (رباط انارک) – ۰۹۱۲۲۹۸۳۵۷۵

   خونه مادر جون  و  گته گلی خانه  و . . .  خونه خورشید

رزرو  +98 939 7156040  :  Reservation

 

خوشه سار بومیگردی

       ما به خانه بازگشته ایم و اهل سرزمین خود شده ایم زیرا که آرامش در بازگشت به خانه است و می خواهیم تا این حس غریب را منتقل کنیم.  سالهاست که به ارزش زیستن سازگار پی برده ایم،  تجربه کرده ایم و همدیگر را یافته ایم.  گرایش به طبیعت، ساده زیستن و ارج نهادن به میراث های بومی ارزش های زندگی سازگار را به ما آموخت.  طی سالها به گونه های مختلف با هم آشنا شده و ارتباط دارند.  آنها ارزش‌های میراث فرهنگی و زندگی بومی را فراتر از گفتار و نوشتار و هنر، کم و بیش در رفتار و زندگی‌شان وارد کرده‌اند؛  مانند محل زندگی، پوشش، خوراک، شغل، موسیقی و...

      آنها به شکل ارگانیک تشکیل یک شبکه بومی را داده‌‌اند،  با یکدیگر دوستی و همکاری دارند،  تجاربشان را درمیان می‌گذارند و معرف یکدیگرند.  آنها کم و بیش نسبت به اتفاقاتی که در حوزه میراث فرهنگی و طبیعی کشور می‌افتد حساس‌اند و در حد توان برای بهبود آن یاوری می‌کنند.  تقریبا تمام این افراد در مراحل طراحی،  تهیه مصالح و اجرای فضای معماری مورد نظرشان عملا وارد شدند و مهارت و دانش کسب کردند.  همین موضوع کم و بیش نسبت به تهیه پوشاک و طبعاً خوراکشان نیز دخیل بوده است.

      و در  یک کلام،  زندگی مفید نزدیک به طبیعت در بافت های قدیمی شهری و روستایی را انتخاب کرده و به دور از ساختار بروکراسی و اداری رایج کشور،  ارزش های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را در حوزه فعالیت خود زنده نگه می دارند.

وجوه مشترک

شاید بتوان در مورد ایشان وجوه مشترک زیر را برشمرد:

   انتخاب خانه‌ای بومی، مرمت و سکونت در آن.

   استفاده از معماری داخلی ساده محلی.

   پذیرایی با غذای اصیل بومی.

   درگیر کردن ساکنین محلی در فعالیتهای خود.

   احترام به فرهنگ و آیین های مردم بومی.

   معرفی هنرها و صنایع خاص منطقه.

   معرفی موسیقی ایرانی، عرفانی و تلفیق آن با موسیقی جهان.

عوامل رونق

شاید بتوان گفت عوامل زیر در رونق آن می‌توانند نقش داشته‌ باشند:

   شیوه برخورد ایشان با گردشگران که همچون مهمان عزیزی درخانه  خود بوده است.

   توصیفات دهان به دهان مهمانان از کیفیت ارایه خدمات که بازتاب عشق و علاقه این خانواده است.

   دعوت از سرپرستان دفاتر مسافرتی و تور گردانان داخلی و خارجی.

   ایجاد سایت اینترنت.

   همکاری تهیه فیلم‌های مستند.

   مصاحبه با شبکه‌های تلویزیونی داخلی و خارجی.

   شرکت در همایش‌ها، جشنواره‌ها و مراسم داخلی و خارجی.

   معرفی در نشریات ایرانی و خارجی.

تحلیل خوشه سار بومی

   رشد تدریجی.

   توانایی‌های چند وجهی.

   ساختار مدیریت ارگانیک ( فصل مشترک‌ها).

   حضور و زندگی مدیر در محل.

   اشتراکات و تنوع روش‌ها.

   رشته‌های گوناگون کاری.

   اهلیت و موفقیت.

   تبلیغ دهان به دهان (تازگی و استاندارد نبودن).

   اتکا به باور.

   گسترش و الگوپذیری.

   عشق و مهمان نوازی.

   آگاهی و شناخت بوم.

   کارآمدی کمک‌های کوچک.

   منبع:  خوشه سار بومگردی

رزرو  +98 939 7156040  :  Reservation

روستاهای اطراف خونه خورشید

روستاهای اطراف خونه خورشید

      خونه خورشید در میان چندین روستای زیبا قرار دارد،  اطراف خونه خورشید،  تا فاصله دو کیلومتری،  چند روستای خیلی دیدنی است،  که هر کدام تعریف و تاریخ خواندنی و دیدنی دارند.  روستاهای:  چلاسر، جل، تکش، سگلچال، خشکرود، کوده، بالابند،  و...

 Khoneh  Khorshid   Among the many beautiful villages /

Villages:  Chelasar / Jal / Takesk / Segalchal / Khoskrod / Kodeh / Balaband / and …

در اینجا

تصویر تابلو گونه منظره جلگه تنکابن از جوار خونه خورشید.

طبیعت گردی در ایران

      طبیعت گردى یا اکوتوریسم،  بخش مهمى از گردشگرى است،  و در اقتصاد جهانى،  رشد قابل ملاحظه اى داشته است.  اما توزیع جغرافیایى این درآمد بسیار نامتعادل بوده،  و ۸۰ درصد اشتغالزایى و درآمد ناشى از این صنعت به اروپا و آمریکا اختصاص یافته،  و از ۲۰ درصد باقى مانده 5 درصد سهم خاورمیانه،  و از این میان فقط یک درصد سهم ایران می باشد.  این در حالى است که ایران با داشتن طبیعت بى نظیر و جذاب،  و به واسطه تنوع زیستى اقلیمى منحصر،  پنجمین کشور جهان بوده،  و پتانسیل بالایى در صنعت طبیعت گردى دارد.

 طبیعت قابل ملاحظه اکوتوریسم

      در طبیعت خیلی زیبا و دیدنی ایران،  نقاطی هستند که می توان از آنها برای اکو توریسم بهره برد،  بخش هایی از آنها را می نویسم.  چه خوب بود بطور دائم و همیشه مردم شهر های کوچک و روستاها را آموزش حفظ محیط زیست می دادند،  و این آموزش های همگانی یکی از مهمترین وظایف سازمان حفظ محیط زیست بود.  آموزش در روستاها می توانست در مساجد و مدارس انجام شود،  و در آنها استادان به مردم آموزش و فیلم نشان می دادند،  و مردم هم از تجربه خودشان در حفظ محیط زیست می گفتند.

   اکو توریسم در جنگل ــ   امروزه اگر ترکیب اکوتوریسم را به مثابه شاخصه مهم گردشگری بپذیریم،  که نسبت به جنبه های اکولوژیکی و فرهنگی آن مسئولانه برخورد شود،  بوم شناخت صنعت گردشگری به شرط کنترل های لازم،  می تواند در خدمت حفاظت از محیط زیست باشد.  در ضمن توجه به این مقوله خود زمینه ای است،  در جهت تکامل فرهنگی حفظ ارزش های طبیعی و سامانه ای،  که می تواند سه نسل را بهم پیوند دهد.  چشم انداز زیبا شناختی و فرهنگی جنگل می تواند،  منابع مالی عظیمی از سوی گردشگران به صرف اقتصادی منطقه در کشور بیافزاید،  که اهمیت اقتصادی آن بیش از بهای چوبی خواهد بود،  که از این جنگلها بریده و به کارتن و مقوا یا کابینت و میز تبدیل می گردند.  از سوی دیگر توجیه اخلاقی حفاظت از پوشش گیاهی به ویژه جنگل،  که خود موجود زنده ای است،  و حق زندگی دارد،  و در فرهنگ و جامعه و مذهب،  داری ریشه های عمیقی است.

      جوامع بومی جنگل های شمال ایران،  باقی مانده اکو سیسیتم باستانی است،  روش های تک گزینی قطع نواری، قطع حفره ای، قطع لکه ای، یا پاک تراشی،  بزرگترین آفت و انهدام کننده این جوامع هستند.   تعدیل آب و هوای منطقه،  تحت تأثیر جوامع گیاهی موجود در آن می باشد،  جوامع گیاهی دیگر متناسب با آن آب و هوا و خاک،  و به طور کلی با اقلیم هر ناحیه شکل می گیرد،  و رشد و توسعه می یابد.  در مجموع یک ژئو بیوسنوز،  از اجتماع این جوامع گیاهی جانوری و محیط بوجود می آید،  بشر قسمت عمده ای از غذا و پوشاک و سایر مایحتاج خود را،  از طریق کشاورزی، جنگل، مرتع، دریا،  بدست می آورد،  و لذا لزوم حفظ نگهداری بیشتر این طبیعت حس می گردد.

      در اکو توریسم جدید می توان برنامه ای چید،  که مردم چند روزی بطور کلی طبیعی،  و در جنگل و با جنگل زندگی کنند،  خود مایحتاج شان را چون انسان های اولیه از جنگل تأمین کنند،  و در جنگل زندگی تاریخی را تجربه نمایند.  بدین منظور باید بخش هایی از جنگل را برای این منظور آماده نمود،  و از ورود هر گونه اتوموبیل و دستگاه های مدرن به آن جلوگیری شود.  در این صورت مردمانی که چند روز را در جنگل زندگی کنند،  می توانند برای یکبار زندگی واقعی بدون دقدقه و با آرامش را تجربه کنند،  و بیشتر به اهمیت جنگل پی ببرند.  البته تعدادی از علاقمندان دنبال این موضوع هستند،  اما نمی دانند به کدام جنگل بروند،  که صدای وحشتناک اره موتوری و ماشین آلات حمل چوب نباشد.

خونه خورشید،  اقامت و گردش زیبایی را برای شما در طبیعت فراهم می آورد.

 

 

درباره ما

درباره ما

      من خورشید کوهستانی،  سرپرست خونه اقامتی بومگردی خونه خورشید هستم،  در همین روستا بدنیا آمدم و بزرگ شدم،  شغلم آشپزی و پذیرایی از گردشگران ایرانی و خارجی است.  یک آشپزخانه روستایی دارم،  و چندین سال است،  غذای یکی از معروفترین خونه های بومگردی همین نزدیکی را تأمین می کنم.

      خونه خورشید کلبه ای گلی چوبی یا زگالی بومی غرب مازندران است،  اگر بگویم خونه خورشید روح و جان دارد،  باور کنید راست می گویم،  یه وقت از روح نترسید،  منظور احساس دارد و متقابلاً احساس ما را درک می کند.  در این خانه چند دهه خانواده پرجمعیت والدین همسرم زندگی می کردند،  و از آن کلی اشخاص تحصیل کرد و مفید بیرون آمده،  که یکی هم همسر من است.

درباره خونه خورشید

      خونه خورشید،  در دامنه های شمالی البرز روستای های چلاسر و جل و تکش،  شهر تنکابن  استان مازندران ایران قرار گرفته است،  و ظرفیت پذیرش 10 مهمان را دارد.

      خونه خورشید،  کلبه چوب گلی بومی،  با هوای پاک و مطبوع روستایی سرسبز شمال ایران،  و فضای آرامش بخش و امن خانوادگی است.  این خانه سنتی را باز سازی کردیم،  و سعی نمودیم به ساختار سنتی خانه صدمه ای وارد نیاید.

      در خونه خورشید،  غذاهای طبیعی محلی،  برای شما فراهم است.  در کنار خانواده خورشید خانم،  تجربه ای دلچسب و بی نظیر داشته باشید،  و با گشتهای زیبا و خاص منطقه، و جاذبه های طبیعی و انسانی بومی،  دید جدید را تجربه کنید.

عکس خونه خورشید

      ــ  بیایید و احساس خود را درباره خونه خورشید بگویید.

 غذا های شمالی در خونه خورشید

عکس دو نوع فسنجان محلی در گمج

      خورشید خانم بهترین دستپخت را دارد،  و خوشمزه ترین غذاهای محلی را درست می کند،  بیشتر موادی خوراکی که با آن غذا درست می کند،  محصول باغچه های خود او و همسایگان خونه خورشید است.  لبنیات نیز همینگونه مربوط به اطراف خونه خورشید است،  که یکی از مهمترین جاهای تولید لبنیات محلی در ایران است.

ــ  دستورهای غذایی خورشید خانم در اینجا.

رزرو  +98  939 7156040  :  Reservation

 

سفارش غذا های رسمی و شمالی پذیرفته می شود